Voorkom tandsteen met deze 5 tips!

24-05-2018 - Sint Jansteen

Hoe vaak laat u tandsteen verwijderen? Haalt de tandarts tijdens de controle het tandsteen weg? 
Of gaat u naar de mondhygiënist of een preventie-assistente om dit te laten verwijderen?
Na zo’n behandeling bent u waarschijnlijk wel erg blij dat uw gebit weer schoon is en dat de tanden en kiezen heerlijk glad aanvoelen. 
 

 

Wat is tandsteen eigenlijk?

Tandsteen is hard geworden tandplak. Deze plak bestaat voornamelijk uit bacteriën die al in uw mond aanwezig zijn. Naast ongeveer 80% bacteriën bevat tandplak ook voedselresten en stoffen uit het speeksel. De zachte plak kan door stoffen die in het speeksel aanwezig zijn hard worden en zo wordt tandsteen gevormd.

5 tips om tandsteen te voorkomen
 

Helaas is het niet mogelijk om tandsteen helemaal te voorkomen. De volgende 5 tips kunnen u wel helpen om minder tandsteen aan te maken.

1. Zorg voor een schone mond. Hoe minder tandplak er in de mond zit, hoe minder tandsteen er gevormd kan worden. Reinig het gebit met een tandenborstel en een stoker, rager of flossdraad.

2. De vorming van tandplak wordt gestimuleerd door zetmeel en suikerrijke voeding. Eet minder suiker en zetmeelrijke producten om de aanmaak van tandplak te verminderen.

3. Drink voldoende water. Speeksel heeft ook een reinigende werking. Een goede speekselvloed helpt de mond schoon te maken. Speeksel bestaat voor een heel groot gedeelte uit vocht. Vandaar dat voldoende drinken en dan met name water, erg goed voor je is.

4. Eet meer groenten. Groenten bevatten vocht wat zorgt voor een gezonde speekselproductie. Daarnaast zitten groenten bomvol vezels die de mondflora ondersteunen.

5. Verminder stress. In tijden van stress vindt er een verandering van de speekselproductie plaats. Er wordt meer taai speeksel geproduceerd. Taai speeksel heeft als nadeel dat het minder goed reinigt dan waterig speeksel, waardoor er meer plak in de mond achterblijft en de kans op tandsteen toeneemt.Heeft u last van tandsteen en wilt u het laten verwijderen? Klik dan hier om gelijk een afspraak te maken.

Terug