Afsluiten tandartsverzekering

17-01-2022

Ieder jaar kunt u tot 1 februari overstappen van aanvullende – en tandartsverzekering.

Wat velen niet weten is dat een tandartsverzekering en andere aanvullende verzekeringen niet hoeven te worden afgesloten bij dezelfde verzekeraar waar u een basisverzekering heeft.

Aanvullende tandartsverzekering
In aanvulling op uw zorgverzekering heeft u de keuze om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Na het 18e levensjaar worden tandartskosten namelijk nog maar zeer beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Het kan interessant zijn om zo'n aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Deze afweging is onder meer afhankelijk van de tandartskosten die u verwacht te maken in de komende jaren.

Losse tandartsverzekering
Op zoek naar een tandartsverzekering die los staat van uw basiszorgverzekering? Misschien is de prijs of dekking gunstiger bij de tandartsverzekering van een andere (zorg)verzekeraar. U kunt er dan, in veel gevallen, voor kiezen de aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar af te sluiten. Onderzoek wat voor u de beste optie is!

Eigen Risico
Geldt er eigenlijk een eigen risico op het moment dat u de tandarts of een andere mondzorgverlener bezoekt? Voor wat betreft de vergoeding van reguliere tandheelkundige kosten geldt geen eigen risico, aangezien deze kosten niet onder de basisverzekering vallen. Bepaalde vormen van bijzondere tandheelkundige zorg en kaakchirurgie vallen wel onder het basispakket: voor deze kosten kan het dus zijn dat u te maken krijgt met het eigen risico.

Eigen Bijdrage
Voor bepaalde tandheelkundige zorg die u ontvangt vanuit de basiszorgverzekering kan een wettelijke eigen bijdrage gelden. Dit betekent dat bij bepaalde behandelingen of medicijnen een deel van de kosten bij u in rekening worden gebracht. In de regel is dit een vast percentage of bedrag. Heeft u bijvoorbeeld een kunstgebit (volledige uitneembare prothese) nodig? Voor deze tandheelkundige ingreep geldt een eigen bijdrage van 25%.

Terug